Vedtekter og prisliste for Refsnes barnehage.

VEDTEKTER FOR DRIFT AV REFSNES BARNEHAGE SA OG PRISLISTE

VEDTEKTER FOR DRIFT AV REFSNES BARNEHAGE SA

Barnehagen skal eies og drives av Refsnes barnehage SA Forretningskommune er Moss kommune

  1.       Formålsparagraf for barnehage av 1/8 2010:

Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. Barnehagen skal bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet, tilgivelse, likeverd og solidaritet, verdier som kommer til uttrykk i ulike religioner og livssyn og som er forankret i menneskerettighetene.

 

Barna skal få utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. De skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Barna skal utvikle grunnleggende kunnskaper og ferdigheter. De skal ha rett til medvirkning tilpasset alder og forutsetninger.

 

Barnehagen skal møte barna med tillit og respekt, og anerkjenne barndommens egenverdi. Den skal bidra til trivsel og glede i lek og læring, og være et utfordrende og trygt sted for felleskap og vennskap. Barnehagen skal fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for diskriminering.

2.       Barnehagen drives i samsvar med:

a. Lov om barnehager og de av til enhver tid fastsatte forskrifter og retningslinjer.

b. Rammeplan for barnehager

c. Vedtak i Refsnes barnehage SA

d. Årsplan/virksomhetsplaner for barnehagen

e. Lov om internkontroll og barnehagens egen sikkerhets/intern kontrollrutiner.

f. Forskrifter om miljørettet helsevern i barnehager og skoler.

 

3.      Barnehagens organer

3.1    Eierstyret

Eierstyret er økonomisk ansvarlig for andelslaget og skal være et kontrollorgan for andelslaget/barnehagen. Videre fungerer eierstyret som barnehagens øverste organ mellom generalforsamlingene.

 

3.2 Årsmøtet
Årsmøtet/generalforsamlingen er lagets øverste organ. Det er fastsatt egne vedtekter for andelslaget. Årsmøtet skal holdes innen utgangen av april måned. Innkalles skriftlig med minst en måneds varsel.

3.3 Samarbeidsutvalget ( Su )

a) Samarbeidsutvalget skal være rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ

b) Samarbeidsutvalget skal bestå av like mange medlemmer fra foreldre og ansatte. 4 fra foreldrerådet og 4 fra de ansatte. En av foreldrerepresentanten skal også sitte i eierstyret.

c) Samarbeidsutvalget konstituerer seg selv.

d) Styrer har møte-, tale og forslagsrett i samarbeidsutvalget. Styrer har ikke stemmerett med mindre vedkommende er valgt medlem.

e) Representanter for foreldrerådet og ansatte velges for ett år av gangen. Samarbeidsutvalget holder møter når det anses nødvendig av utvalgets leder, eller av et medlem i samarbeidsutvalget, eller eierstyret.

f) Utvalgsleder foretar innkalling til samarbeidsutvalgsmøtene. Møtet skal holdes innen 14 dager etter at utvalgsleder har mottatt anmodning om å holde møte.

g) Ved stemmelikhet på samarbeidsutvalgsmøtet avgjør utvalgsleders stemme.

h) Samarbeidsutvalget skal behandle bl. a. Årsplan for den pedagogiske virksomheten og skal bli forelagt og har rett til å uttale seg i saker som er av viktighet for barnehagens innhold, virksomhet og forholdet til foreldrene. Slike saker er bl. a. driftsendringer, ute- og inne arealer m.m.

i) Samarbeidsutvalgets foreldrerepresentant innkaller til og leder møter i foreldregruppa. Innkalling til foreldremøter skal skje med 14. dagers varsel, saksliste skal framlegges ved innkallingen.

3.4 Foreldreråd

a) Foreldrerådet består av foreldre/foresatte til alle barna i barnehagen. Foreldrerådet skal fremme samarbeidet mellom hjemmet og barnehagen

b) Foreldrerådet kan be om å få seg forelagt saker av viktighet for foreldrenes forhold til barnehagen. Foreldrerådet har rett til å uttale seg i slike saker før avgjørelse blir tatt.

c) Samarbeidsutvalgets foreldrerepresentant innkaller til og leder møter i foreldrerådet. Innkallingen til foreldrerådet skjer med 14 dagers varsel, saksliste skal fremlegges ved innkallingen. Barnehagens styrer er ansvarlig for utsending av innkallingen til foreldrerådmøter.

d) Ved avstemming i foreldrerådet gis en stemme for hver barn/andel, og vanlig flertallsvedtak gjelder.

 

4             Opptak - Oppsigelser- Klageadgang

4.1        Generell info
Ved opptak av barn skal det legges vekt på at søsken av barn som allerede går i barnehagen får plass. I hovedregelen bør opptak kun gjøres av barn som er bosatt i Moss Kommune.

 4.2       Tilbud.

100 % = 5 dagers uke

80% = 4 dagers uke

 4.3       Prioritering

Dersom det ikke kan tilbys plass til alle som søker skal opptak skje etter følgende prioriteringsliste:

  1.       Iht. barnehageloven §13 har barn med nedsatt funksjonsevne og barn som det er fattet vedtak om etter barnevernstjenester §§4-12 og 4-4 annet og fjerde ledd, rett til prioritert ved opptak i barnehage.
  2.       Barn av ansatte, dersom dette er viktig for å få besatt stillinger. Dette uavhengig av når på året barnet er født.
  3.       Søsken av barn som allerede har plass i barn. Dette uavhengig av når på året barnet er født.
  4.       Barnehagen ønsker primært å ha en balansert fordeling av barn som går i barnehagen med hensyn til alder og kjønn. Står flere likt etter denne prioriteringen skal det eldste barnet prioriteres. Ved likhet avgjøres det med loddtrekning.

Hovedregelen er å prioritere barn som har Refsnes Barnehage SA som førstevalg før vi går videre nedover listen. Unntak kan gjelde der det ikke er hensiktsmessig for gruppas kjønn- og alderssammensetning.

 

4.4  Opptaksmyndighet
Barnehagen har samordnet opptak med med alle barnehager i Moss kommune. Alle søknader administreres av Moss kommune.

Styret i Refsnes barnehage er opptaksmyndighet for Refsnes barnehage SA. Denne er delegert til daglig leder i barnehagen.

Frist for søknad om barnehageplass kunngjøres i lokalpressen minst en gang i forkant av hovedopptak.

Hovedopptak er 1 mars. Søknaden gjelder for barnehageåret. De som ikke blir tildelt plass ved hovedopptaket blir ført opp på venteliste og vurdert i henhold til gjeldende opptakskriterier ved eventuelle ledig plasser i løpet av barnehageåret.

Det kan søkes om plass hele året, men kun de søknader som er kommet inn i perioden01.01 – 01.03 blir behandlet ved hovedopptak. Øvrige søknader blir registrert på søkerlister og vurdert i henhold til gjeldende opptakskriterier ved eventuelle ledige plasser i løpet av barnehageåret.

4.5 Klageadgang ved avslag på søknad om barnehageplass ved Hovedopptak.
Ved hovedopptak kan søker klage over avslag på søknad om barnehageplass og på avslag om å få sitt første eller andre ønske oppfylt. Klagen må fremsettes skriftlig for kommunen Klagefrist er 3 uker fra det tidspunkt avgjørelsen som det skal klages over er kommet frem til søkeren.

4.6 Opptaksperiode
Barn som tas opp i barnehagen har fast plass til skolepliktig alder eller til plassen blir oppsagt og andel innløst. Andel i Refsnes barnehage SA er på kr. 2000 pr familie.

Når barn slutter i barnehagen, skal andelen disponeres etter opptaksreglene i disse vedtekter.

4.7 Oppsigelse av andel/plass.

Alle barn som er tatt opp i barnehagen krever kjøp av andel. Andelen koster kr 2000,- pr familie. Andelen betales inn til barnehagen senest 1. måned etter kontraktsinngåelse. Andelen står på egen konto og betales tilbake senest 1. måned etter at barnet har sluttet i barnehagen. En andel skal sies opp skriftlig med 3 måneders varsel. Oppsigelsestiden blir regnet fra den 1. i påfølgende måned. Tilbakebetaling av andelskapitalen gjøres av eierstyret innen 14 dager etter utløpet oppsigelsestid, dersom andelslaget har tildelt plassen til nytt barn. Eventuell skyldig forelderbetaling trekkes fra andelskapitalen før utbetaling. Eierstyret forbeholder seg retten til å kreve full betaling i oppsigelsesperioden hvis plassen ikke kan overtas av andre. Oppsagt plass kan overtas av et annet barn før oppsigelsesperiodens utløp

5. Arealutnyttelse.

 Barnehagens leke- og oppholdsareal er satt til 4.0 kvm netto pr. barn over 3 år og 5,3 m2 netto for barn under 3 år. Hvor mange barn som ut fra dette kan ha plass innenfor barnehagens totale areal, må likevel vurderes konkret ved hvert opptak. Vedrørende arealutnytting gjelder til enhver tid ” Lov om barnehager ”. Refsnes barnehage har et godkjent leke og oppholdsareal på 290,4 m2.

 6. Åpningstider

Barnehagen holder åpen fem dager i uka fra Kl. 06.45 – 17.00. Barnehagen er steng mandag, tirsdag og onsdag mellom palmesøndag og skjærtorsdag (2 planleggingsdager). Samt fra og med juleaften og til og med nyttårsaften. (planleggingsdager, ferie og avspasering) Barnehagen kan holdes stengt på planleggingsdager, som er 5 stk. pr. år. 2 stk avholdes i påsken og 1 i romjulen. De resterende 2 gis det beskjed om i god tid. Barnehagen holdes stengt inntil 14 dager i juli. Barna skal leveres og hentes innenfor den fastsatte åpningstiden.

 7. Ferie

Alle barn skal ha 4 uker ferie i løpet av året, hvorav 3 uker skal være sammenhengende i perioden 1. juni – 14. august. Foreldrene skal så snart som mulig i april måned gi melding om når barna skal ha sommerferie, senest innen 30. april. På bakgrunn av denne informasjonen utarbeider styrer ferielister for personalet og plan for sommerdrift av barnehagen. Planen forelegges samarbeidsutvalget til uttalelse og eierstyret til godkjenning innen utgangen av mai hvert år.

8.  Betaling

Refsnes barnehage følger maksimal pris som er fastsatt av Stortinget. Det betales for 11 måneder i året. Andelskapitalen på kr. 2000,- kommer i tillegg. Søskenmoderasjon: Det gis 30% søskenmoderasjon for barn nummer to og 50% søskenmoderasjon for barn nummer tre Ved fravær må avgiften betales. Det regnes for fravær dersom barnet ikke møter til rett tid etter ferien. Uregelmessig betaling kan forårsake at barnet mister plassen. Forelderkontingenten forfaller til betaling forskuddsvis den 1. hver måned. Det betales frem til 1. juli det året barnet begynner på skole.

9. Mat

100% plass betales kr 500,- pr måned i matpenger.

Dette dekker: • Frokost, lunsj og fruktmåltid + melk eller havremelk.

10. Helsemessige forhold/fravær.

Hvis barnet er sykt eller har fravær av andre grunner, må det gis beskjed til barnehagen så snart som mulig. Uregelmessig frammøte uten at det gis melding til barnehagen kan medføre at barnet mister plassen.

 

Syke eller sterkt forkjølete barn må holdes hjemme dersom det foreligger smittefare. Dersom barnet ikke kan være ute og delta i aktiviteter på lik linje med de andre barna, bør barnet holdes hjemme. Styrer avgjør i tvilstilfeller om barnet kan være i barnehagen.

11. Ansvar

Personalet har ansvar for barna i den tiden de er i barnehagen.

Eierstyret er pålagt å tegne ulykkesforsikring for barna.

 

Levering og henting av barna er foreldre/foresatte selv ansvarlig for. Den som følger barnet til barnehagen må ikke forlate barnet før det har vært i kontakt med personalet. Barnet skal hentes av en person som er kjent for personalet i barnehagen. Dersom barnet hentes av annen person enn den/de som vanligvis henter barnet, skal barnehagen ha beskjed fra barnets foreldre/foresatte om hvem som skal hente barnet.

 

Beskjeder til personalet, gitt gjennom barnet, skal være skriftlige.

 

Andelslaget/personalet har ikke ansvar for barnets medbrakte klær eller eiendeler.

 

Vi tar ikke med barn i personalets eller andres private biler.

 

12. Internkontroll

Barnehagen skal ha internkontrollsystem i samsvar med forskrift om systematisk helse, miljø og sikkerhetsarbeid. (Internkontrollforskriften). Dokumentasjon blir oppvart i barnehagen. PBL Mentor er et nettbasert program som ivaretar helse, miljø og sikkerhets arbeidet i Refsnes barnehage. Det holdes kontinuerlig oppdatert av verneombud og styrer.

 

13. Taushetsplikt og opplysningsplikt

Taushetsplikt

De ansatte i barnehage, samt alle de som sitter i eierstyret, har taushetsplikt i henhold til barnehageloven § 20.

 

Opplysningsplikt
Personalet er kjent med og skal følge opplysningsplikten til sosialtjenesten og barneverntjenesten, jfr lov om barnehager § 21 og §22. 14.

14. Om vedtektene.

a) Orientering til foreldre/foresatte. Vedtektene skal gjøres kjent for alle som har barn i barnehagen. Foreldre må bekrefte at de er kjent med vedtektenes innhold.

b) Endring av vedtektene
Eierstyret tilpasser til enhver tid vedtektene til nye bestemmelser i Lov om barnehager der barnehagelovens bestemmelser er brukt eller gjensitert.

Vedtektsendringene skal forelegges barnehagens samarbeidsutvalg før endelig behandling av eierstyret.

 

c) Dispensasjon fra vedtektene.
Det kan søkes dispensasjon fra vedtektenes bestemmelser. Slik søknad behandles av eierstyret.

 

d) Vedtak og ikrafttredelse
Vedtektene er godkjent av styret i Refsnes barnehage SA.